Een kraangat uittikken

Regelmatig komt het voor dat keramische wastafels geleverd worden zonder kraangaten. Of er een kraangat in moet komen, en waar dit moet komen, kan door de klant dan zelf bepaald worden. Bij zo'n voorgestoken kraangat zie je aan de onderkant van de wastafel een verdieping zitten, met aan de rand van deze verdieping een insnijding die met een scherpe huls direct na het gieten van de wastafel ingesneden is.

Een dichte kraangat positie die aan deze beschrijving voldoet is doortikbaar. Zeer belangrijk is dat er alleen aan de geglazuurde bovenkant getikt mag worden. Bij doortikken vanaf de onderkant, gaat het gegarandeerd fout. Hoe gaat het dan wel in zijn werk: zoek het midden van de voorbewerkte kraangat positie op en teken deze aan de bovenzijde af.

Gebruik een drevel/middelgrote steenboor. Zet de punt op het midden van de door te tikken plek en geef er met de hamer een redelijk harde tik op. Na een paar klappen zal er al een kegelvormig gat in vallen, aan de geglazuurde kant heel klein en aan de onderkant de volledige afmeting van het voorgestoken gat. (Uittikken met een spitse hamer kan ook, het risico van mis slaan is echter iets groter dan bij gebruik van een drevel).

Tik vervolgens aan de randen van het reeds ontstane gaatje en maak het gat groter, zoveel als nodig is om de aansluiting van de kraan er door heen te voeren. Voorboren heeft overigens totaal geen zin, en vergemakkelijkt het uittikken absoluut niet.

Veel plezier met uw wastafel!