Een douchebak plaatsen

Een moderne douchebak is van geëmailleerd plaatstaal of kunststof. Sterke materialen, maar toch is het verstandig een douchebak niet alleen op zijn pootjes te zetten, maar ook de rand rondom te steunen. De kans op lekkage tussen rand en tegelwerk door beweging van de bak is dan uitgesloten. Waar de bak aansluit op de wand komt onder de rand een stevige steunlat, bijv. 44x67 mm, of radiatorsteunen, die u vast plugt en –schroeft. De andere randen steunen op het frame voor de ombouw of op muurtjes van gasbeton die u later betegelt.

Plaatsen van de douchebak

De poten van de bak zijn voorzien van stelschroeven. Hiermee stelt u de bak in de dwarsrichting zuiver horizontaal. Gebruik hierbij uw waterpas. De bak dient zuiver waterpas te staan! De afloop van het water zit al in de bak verwerkt!

Afvoer

Het gat in de bodem van de bak is voor de afvoerplug, waarin de stop past. Het gat daarboven is voor de aansluiting van de overloopleiding, die weer een geheel vormt met de plug. Aan de plug schroeft u vervolgens een sifon en vanaf de sifon sluit u de bak met een leiding van 40 mm rond aan op de bestaande afvoer. Vanaf de sifon worden alle verbindingen gelijmd met hard PVC-lijm. De leiding maakt u op maat met een metaalzaag, De zaagsneden zorgvuldig ontbramen met bijv. een scherp mes.

Afvoerproblemen

Een douchebak aansluiten op de afvoer lukt altijd, zelfs als deze van lood is, waarvoor een speciaal aansluitstuk bestaat. Bovendien zijn er talloze andere hulpstukken, natuurlijk ook voor de overgang op buis met een grotere diameter. Problemen kunnen ontstaan doordat het afvoermateriaal nogal stug is. Ideaal is daarom de flexibele afvoer, waarmee u letterlijk alle kanten op kunt. Aansluiten op de dikke hoofdafvoer die verticaal door de meeste huizen loopt, gaat eenvoudig met een klemzadel. Hiervoor maakt u met een z.g. gatenzaag een gat in de hoofdafvoer. Plaats dan het zadel waarin u de doucheafvoer lijmt.

Douchebak ombouw

Een goede basis voor een betegelde ombouw is fermacell op een stevig houten frame (44x67 mm) of gasbetonblokken. De laatste lijmt u met speciale gasbetonlijm. De blokken maakt u op maat met een handzaag met geharde tanden.

Aarden moet

Aan de onderzijde van een stalen douchebak, bij de plugopening, zit een lip. Bevestig hieraan een aarddraad die u doorverbindt met de aardleiding.

Kit

Om lekkage te voorkomen is het nodig om het geheel aftekitten.De nieuwe kit aanbrengen gebruik speciale sanitair-kit. Deze kit bevat een anti-schimmel middel. De spuitmond schuin afsnijden, in een zo recht mogelijke lijn de voeg inspuiten zodanig dat ie iets te vol is. De kit dient u direct glad te strijken met een speciale spatel of bijvoorbeeld een ijslolly-stokje. De afgeronde hoeken daarvan geven net een mooi afgwerkte voeg. Sommige mensen doen het met een natgemaakte vinger. Vochtig maken van gereedschap voorkomt aanplakken van de lijm. Hou wat oude lappen bij de hand en maak de spatel of ander gereedschap tussendoor steeds schoon.

Veel plezier met uw nieuwe douchebak.