Een ligbad plaatsen

Een modern bad is van geëmailleerd plaatstaal of kunststof. Sterke materialen, maar toch is het verstandig een bad niet alleen op zijn pootjes te zetten, maar ook de rand rondom te steunen. De kans op lekkage tussen badrand en tegelwerk door beweging van het bad is dan uitgesloten. Waar het bad aansluit op de wand komt onder de rand een stevige steunlat, bijv. 44x67 mm, of radiatorsteunen, die u vast plugt en –schroeft. De andere randen steunen op het frame voor de ombouw of op muurtjes van gasbeton die u later betegelt.
Plaatsen van ligbad

De poten van een bad zijn voorzien van stelschroeven. Hiermee stelt u het bad in de dwarsrichting zuiver horizontaal. Gebruik hierbij uw waterpas. In de lengterichting zorgt u voor een tikkeltje afloop in de richting van de afvoer, 1 a 2 mm is genoeg, waardoor nooit water in het bad blijft staan.
 

Afvoer


Het gat in de bodem van het bad is voor de afvoerplug, waarin de stop past. Het gat daarboven is voor de aansluiting van de overloopleiding, die weer een geheel vormt met de plug. Aan de plug schroeft u vervolgens een sifon en vanaf de sifon sluit u het bad met een leiding van 40 mm rond aan op de bestaande afvoer. Vanaf de sifon worden alle verbindingen gelijmd met hard PVC-lijm. De leiding maakt u op maat met een metaalzaag, De zaagsneden zorgvuldig ontbramen met bijv. een scherp mes.
 

Afvoerproblemen


Een bad aansluiten op de afvoer lukt altijd, zelfs als deze van lood is, waarvoor een speciaal aansluitstuk bestaat. Bovendien zijn er talloze andere hulpstukken, natuurlijk ook voor de overgang op buis met een grotere diameter. Problemen kunnen ontstaan doordat het afvoermateriaal nogal stug is. Ideaal is daarom de flexibele afvoer, waarmee u letterlijk alle kanten op kunt. Aansluiten op de dikke hoofdafvoer die verticaal door de meeste huizen loopt, gaat eenvoudig met een klemzadel. Hiervoor maakt u met een z.g. gatenzaag een gat in de hoofdafvoer. Plaats dan het zadel waarin u de badafvoer lijmt.
 

Aanvoer water
 

Vervangt u een bad dan beschikt u al over een warme en een koude aanvoer. U zult hoogstens de kranen willen vervangen. Geeft u het bad een andere plaats of bouwt u een nieuwe badkamer, dan moet u ook aan het water werken. De fraaiste oplossing: leidingen in de wand onder de tegels. Hiervoor freest u sleuven, die u later weg pleistert. Voor de aanvoer van zowel warm als koud water gebruikt u buis van 15 mm. De badkraan monteert u op een in de muur verzonken muurplaat met behulp van verstelbare s-koppelingen.
U stelt de koppelingen op de juiste hoogte en breedte door meer of minder teflontape om de schroefdraad te wikkelen. Buizen die in de wand zijn weggewerkt altijd verpakken in een mantelbuis. Gebruik hiervoor bij 15 mm pijp flexibele elektriciteitsbuis van 19 mm.
 

Bad ombouw
 

Een goede basis voor een betegelde ombouw is gipsplaat op een stevig houten frame (44x67 mm) of gasbetonblokken. De laatste lijmt u met speciale gasbetonlijm. De blokken maakt u op maat met een handzaag met geharde tanden.
 

Aarden moet
 

Aan de onderzijde van een stalen bad, bij de plugopening, zit een lip. Bevestig hieraan een aarddraad die u doorverbindt met de aardleiding.

 

Kit
 

Om lekkage te voorkomen is het nodig om het geheel af te kitten. De nieuwe kit anbrengen gebruik speciale sanitair-kit. Deze kit bevat een anti-schimmel middel. De spuitmond schuin afsnijden, in een zo recht mogelijke lijn de voeg inspuiten zodanig dat ie iets te vol is. Tegenwoordig is deze kit er in een handige spuitfles.
De kit dient u direct glad te strijken met een speciale spatel (te koop in de doe-het-zelf zaak) of bijvoorbeeld een ijslolly-stokje. De afgeronde hoeken daarvan geven net een mooi afgwerkte voeg. Sommige mensen doen het met een natgemaakte vinger. Vochtig maken van gereedschap voorkomt aanplakken van de lijm. Hou wat oude lappen bij de hand en maak de spatel of ander gereedschap tussendoor steeds schoon.
Na het gladstrijken ontstaan naast de voeg opstaande randjes. Niet weghalen/wegvegen! Het is beter om te wachten tot het helemaal droog is (minstens 12 uur!) en dan met een ruitenkrabbertje (met zo'n stanleymesje erin) voorzichtig die randjes weg te halen, zonder de voeg zelf te raken. Vaak gaat het al weg als u er met de vingers over wrijft.

Veel plezier met uw bad!